Bardzo smaczna i efektowna przystawka. Gotowana pierś z kurczaka z ziarnami granatu zalana delikatną galaretą. Idealna na różnego rodzaju przyjęcia ale równie dobrze na pyszną kolację bez okazji :)
40 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1 pierś z kurczaka (ok. 300 g)
3 szklanki wody
sól do smaku
1 granat
gałązka natki pietruszki
2 łyżeczki żelatyny
Drobiowa galareta z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W niedużym garnku zagotować wodę, dodać sól, włożyć pierś z kurczaka, gotować do miękkości ok. 30-40 minut. Odstawić w wywarze do ostudzenia.
2.Odlać 200 ml przelanego przez gęste sitko wywaru. 50 ml z tego zalać żelatynę wsypaną do metalowego kubka, odstawić do napęcznienia na ok. 5 minut. Kubek wstawić na mały palnik, lekko podgrzać (nie gotować!), wymieszać do rozpuszczenia. Pozostałe 150 ml wywaru zagotować, zestawić z palnika, wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.
3.Pierś z kurczaka pokroić na plastry, ułożyć na półmisku. Zalać galaretą. Pomiędzy mięso posypać ziarna granatu. Na wierzch ułożyć listki pietruszki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Komentarze