Wegańskie śledzie z sera tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę siekam w piórka lub w kostkę.
Tofu kroję w plasterki 5-10 mm, z kostki 300g wychodzi mi ich 5, z kostki 400g - 7.
Plasterki posypuję szczyptą soli z obu stron i zawijam w arkusz wodorostów. Tofu jest mokre więc powinny się lekko przykleić.
W misce lub słoiku układam trochę cebuli, na to kładę kilka kawałków zawiniętego tofu, mogą się lekko stykać ale nie powinny być ściśnięte.
Posypuję sproszkowanymi przyprawami i całymi nasionami, i znów układam cebulę i kolejne warstwy. Jeśli zostało trochę cebuli lub przypraw to wrzucam to na wierzch.
Wszystko zalewam olejem i po 1-2 dniach jest gotowe do jedzenia.
Może leżeć w lodówce przynajmniej 2 tygodnie.
Z innymi przyprawami też będzie dobre. Najważniejsze jest tofu z solą w wodorostach, cebula i olej.
Porady
Dzięki wodorostom nori ser tofu jest soczysty i pożywny.
Komentarze