Wegańskie śledzie z sera tofu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Wspaniała alternatywa dla osób stosujących dietę wegańską.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kostka tofu 300-400 g
    2-4 arkusze prasowanych glonów nori/kim
    1 cebula
    1 łyżeczka mielonego kardamonu (bez skorupek)
    1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
    1 łyżka całych nasion kolendry
    Opcjonalnie płatki chili.
    Olej, np. słonecznikowy lub rzepakowy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy Przekąski

Wegańskie śledzie z sera tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie z sera tofu 1. Cebulę siekam w piórka lub w kostkę.
    Tofu kroję w plasterki 5-10 mm, z kostki 300g wychodzi mi ich 5, z kostki 400g - 7.
    Plasterki posypuję szczyptą soli z obu stron i zawijam w arkusz wodorostów. Tofu jest mokre więc powinny się lekko przykleić.
    W misce lub słoiku układam trochę cebuli, na to kładę kilka kawałków zawiniętego tofu, mogą się lekko stykać ale nie powinny być ściśnięte.
    Posypuję sproszkowanymi przyprawami i całymi nasionami, i znów układam cebulę i kolejne warstwy. Jeśli zostało trochę cebuli lub przypraw to wrzucam to na wierzch.
    Wszystko zalewam olejem i po 1-2 dniach jest gotowe do jedzenia.
    Może leżeć w lodówce przynajmniej 2 tygodnie.
    Z innymi przyprawami też będzie dobre. Najważniejsze jest tofu z solą w wodorostach, cebula i olej.

Porady

Dzięki wodorostom nori ser tofu jest soczysty i pożywny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Śledzie Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować