4 nóżki wieprzowe
1 golonka
2-4 skórki wieprzowe z boczku
pierś kurczaka
1-2 udka kurczaka, lub udziec indyka
włoszczyzna( 2 pietruszki, 3 duże marchewki, 0,5 selera, por, 2-3 cebule, 2 łodygi selera naciowego
pęczek natki obwiązuję ją sznurkiem i zaczepiam do ucha garnka, by łatwiej było ją wyłowić.
dodaję też 7 ziaren ziela ang
20 ziaren pieprzu,
czosnek granulowany
sól do smaku .
Nigdy nie dodaję ziela mielonego i vegety, bo zmieniają kolor galarety na niekorzyść. Podobnie nie przesadzać z marchewką.
Galareta wieprzowo- drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte, oczyszczone mięso zalać wodą, tylko tyle, aby zaledwie przykryła mięso i uwaga!!
nigdy nie dolewać wody w trakcie gotowania bo się nie zsiądzie.
Do mięsa z wodą wrzucam warzywa,oprócz natki pietruszki, ją daję na 10 minut przed końcem gotowania. Doprowadzam do wrzenia, zdejmuję szumowiny , zmniejszam ogień i na tym etapie dodaję wszystkie przyprawy.
Wywar ma być dobrze doprawiony.gotować, aż mięso zacznie się rozpadać, drób wyjmujemy wcześniej, bo wiadomo szybko się gotuje.
Całość gotuję na malutkim ogniu ok 4godzin
Wywar przecedzić. mięso rozdrobnić. niektórzy mięso tłuste przepuszczają przez maszynkę do mielenia mięsa, ja odkładam, dodaję tylko chude mięso.
Marchew pokroić w kosteczkę.
Przecedzony wywar doprawić jeszcze czosnkiem.
Do przecedzonego wywaru dodać mięso, marchew.
Zawsze przeprowadzam test, na mały spodek wlewam trochę wywaru - jak się zsiądzie rozlewam resztę do salaterek. jeżeli zdarzy się, że nie chce się zsiąść należy dodać żelatyny.
Nadwyżkę galarety można zamrozić, ale potem trzeba ją jeszcze raz przegotować.
Komentarze