350 g mąki żytniej chlebowej typ 720
150 g mąki pszennej chlebowej np. typ 550
2 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży
2 łyżki melasy z trzciny cukrowej
140 g wody
250g piwa Guinness
Składniki na pastę (która sprawi że skórka będzie chrupiąca):
150 g ciemnego piwa Guinness
100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
1 łyżeczka cukru
Chleb piwny z płatkami żytnimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę żytnią i pszenną wymieszać w misce razem z solą i drożdżami. Dodać melasę, wodę i piwo. Wyrobić gęste lepkie ciasto. Najszybszym sposobem wyrabiania ciasta na chleb, będzie mikser z końcówką chlebową. Podczas wyrabiania ciasta w misce nie należy podsypywać go mąką. Ciasto ma być bardzo lepkie. Wyrabiać, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie gładkie i lśniące (i lepkie nadal).
Następnie wyłożyć ciasto na wysypany mąką blat i zagnieść przez chwilę, po czym uformować kulę i przełożyć ją do wysmarowanej olejem miski. Całość przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość (2 h)
Ciasto zagnieść raz jeszcze i odłożyć - uformować kulę i ułożyć na blasze - przykryć do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować piwną pastę do posmarowanie wierzchu chleba. Piwo połączyć z mąką i cukrem – dokładnie wymieszać, tak aby pasta nie miała grudek.
Przygotowaną pastą posmarować wierzch chleba, warstwa powinna być gruba ok. 1 cm. Cały chleb obsypać płatkami żytnimi, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 min w temperaturze 220 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 10 minut. Chleb musi być brązowy, jeżeli przy ostukiwaniu wydaje głuchy odgłos to znak, że jest gotowy do spożycia.
Komentarze