Chleb piwny z płatkami żytnimi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszny chleb, który pasuje do wszystkiego!

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 350 g mąki żytniej chlebowej typ 720
    150 g mąki pszennej chlebowej np. typ 550
    2 łyżeczki soli
    10 g suchych drożdży
    2 łyżki melasy z trzciny cukrowej
    140 g wody
    250g piwa Guinness

    Składniki na pastę (która sprawi że skórka będzie chrupiąca):

    150 g ciemnego piwa Guinness
    100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta Piwa

Chleb piwny z płatkami żytnimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb piwny 1. Mąkę żytnią i pszenną wymieszać w misce razem z solą i drożdżami. Dodać melasę, wodę i piwo. Wyrobić gęste lepkie ciasto. Najszybszym sposobem wyrabiania ciasta na chleb, będzie mikser z końcówką chlebową. Podczas wyrabiania ciasta w misce nie należy podsypywać go mąką. Ciasto ma być bardzo lepkie. Wyrabiać, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie gładkie i lśniące (i lepkie nadal).

    Następnie wyłożyć ciasto na wysypany mąką blat i zagnieść przez chwilę, po czym uformować kulę i przełożyć ją do wysmarowanej olejem miski. Całość przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość (2 h)

    Ciasto zagnieść raz jeszcze i odłożyć - uformować kulę i ułożyć na blasze - przykryć do ponownego wyrośnięcia.
    W tym czasie przygotować piwną pastę do posmarowanie wierzchu chleba. Piwo połączyć z mąką i cukrem – dokładnie wymieszać, tak aby pasta nie miała grudek.

    Przygotowaną pastą posmarować wierzch chleba, warstwa powinna być gruba ok. 1 cm. Cały chleb obsypać płatkami żytnimi, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”.

    Wyrośnięty chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 min w temperaturze 220 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 10 minut. Chleb musi być brązowy, jeżeli przy ostukiwaniu wydaje głuchy odgłos to znak, że jest gotowy do spożycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować