Francuska gwiazda

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Efektowna i nieskomplikowana przekąska z ciasta francuskiego. Z racji szybkości i łatwości wykonania doskonale nadaje się na przyjęcie sylwestrowe czy karnawałowe albo spotkanie ze znajomymi.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    4-5 plasterków szynki lub boczku
    2-3 łyżki pesto
    zioła prowansalskie
    jajko
    mak do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Pasztet Przekąski

Francuska gwiazda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • francuska gwiazda 1. Z ciasta francuskiego wycinamy dwa identyczne koła. Jedno z kół układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim cienką warstwę pesto. Posypujemy ziołami prowansalskimi i układamy plasterki szynki lub boczku (powinny być cieniutkie).
    Nakładamy drugie koło z ciasta francuskiego. Ciasto nacinamy nie do końca tworząc cztery równe części. Każdą z ćwiartek dzielimy na cztery części. Każdy z powstałych trójkątów obracamy delikatnie wokół własnej osi w tą samą stronę. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w 200 stopniach C przez 15-18 minut.

Porady

gwiazdę równie dobrze można przygotować z innymi dodatkami, także słodkimi: nutellą, masą kajmakową, dżemem...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować