Francuska tarta pomarańczowa

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Francuska tarta pomarańczowa to przepyszne ciasto odwracane. Delikatna, wilgotna, mięciutka, pachnąca masełkiem, z dużą ilością cukru, ale nie za słodka. Prosta do zrobienia, a jaki piękny efekt. Bardzo polecam.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 220 g masła
    4 jajka
    220 g cukru
    250 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 cytryny
    3 pomarańcze
    5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Ciasto

Francuska tarta pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w rondelku. Jajka ubić z cukrem na pianę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sok z dwóch cytryn i roztopione masło. Wymieszać.
    2. Okrągłą foremkę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia. 3 łyżki cukru wysypać na papier. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i pokroić w krążki około 0,5-0,8 cm. Rozłożyć na papierze i posypać 2 łyżkami cukru. Ciasto wylać na pomarańcze, wyrównać łyżką i piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto wyjąć razem z papierem z foremki, obrócić i ostrożnie zdjąć papier.

Porady

Jeśli nie mamy pomarańczy, można wziąć cytryny, grejpfruta albo nawet ananasa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też: sałatka francuska

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować