REKLAMA

Francuska gwiazda makowa

wyświetlono: 353 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Po świętach zalegała mi puszka masy makowej. Przygotowałam z niej i z ciasta francuskiego piękną gwiazdę, która pysznie smakuje przez cały rok, nie tylko w święta :)

opublikowany: 27.02.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 opakowania ciasta francuskiego
    600 g gotowej masy makowej
    dowolne bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina)
    1 jajko
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Francuska gwiazda makowa?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z każdego ciasta francuskiego przy pomocy talerza wyciąć jak największe koło. Na pierwszym cieście (pozostawionym na papierze) rozprowadzić masę makową, wymieszaną z bakaliami (orzechy drobniej posiekać). Położyć drugi placek. Posmarować pozostałą masą makową i położyć trzecie ciasto. Wyrównać i docisnąć boki.
  • 2. Na środku koła szklanką odcisnąć kółko. Od kółka, używając noża, podzielić całość na szesnaście kawałków. Następnie dwa kawałki ciasta zawinąć podwójnie wokół własnej osi. Końce skleić. Tak postąpić z wszystkimi pozostałymi kawałkami, zwijając i sklejając ze sobą dwa końce ciasta.
  • 3. Gwiazdę wraz z papierem do pieczenia przełożyć na blachę do pieczenia. Posmarować wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem i piec gwiazdę ok.15 minut w 200 st. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody. Gotowym lukrem udekorować makową gwiazdę.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: luna341

Makowa Panienka

Makowa Panienka swoją nazwę zawdzięcza kolorze kemu-Różowy to kolor typowo damski.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 01.12.2017 | wyświetlono: 10474 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE