Po świętach zalegała mi puszka masy makowej. Przygotowałam z niej i z ciasta francuskiego piękną gwiazdę, która pysznie smakuje przez cały rok, nie tylko w święta :)
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
3 opakowania ciasta francuskiego
600 g gotowej masy makowej
dowolne bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina)
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Francuska gwiazda makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z każdego ciasta francuskiego przy pomocy talerza wyciąć jak największe koło. Na pierwszym cieście (pozostawionym na papierze) rozprowadzić masę makową, wymieszaną z bakaliami (orzechy drobniej posiekać). Położyć drugi placek. Posmarować pozostałą masą makową i położyć trzecie ciasto. Wyrównać i docisnąć boki.
2.Na środku koła szklanką odcisnąć kółko. Od kółka, używając noża, podzielić całość na szesnaście kawałków. Następnie dwa kawałki ciasta zawinąć podwójnie wokół własnej osi. Końce skleić. Tak postąpić z wszystkimi pozostałymi kawałkami, zwijając i sklejając ze sobą dwa końce ciasta.
3.Gwiazdę wraz z papierem do pieczenia przełożyć na blachę do pieczenia. Posmarować wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem i piec gwiazdę ok.15 minut w 200 st. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody. Gotowym lukrem udekorować makową gwiazdę.
Komentarze