Francuska gwiazda makowa

4.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Po świętach zalegała mi puszka masy makowej. Przygotowałam z niej i z ciasta francuskiego piękną gwiazdę, która pysznie smakuje przez cały rok, nie tylko w święta :)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 opakowania ciasta francuskiego
    600 g gotowej masy makowej
    dowolne bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina)
    1 jajko
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciastka z ciasta francuskiego

Francuska gwiazda makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z każdego ciasta francuskiego przy pomocy talerza wyciąć jak największe koło. Na pierwszym cieście (pozostawionym na papierze) rozprowadzić masę makową, wymieszaną z bakaliami (orzechy drobniej posiekać). Położyć drugi placek. Posmarować pozostałą masą makową i położyć trzecie ciasto. Wyrównać i docisnąć boki.
  • 2. Na środku koła szklanką odcisnąć kółko. Od kółka, używając noża, podzielić całość na szesnaście kawałków. Następnie dwa kawałki ciasta zawinąć podwójnie wokół własnej osi. Końce skleić. Tak postąpić z wszystkimi pozostałymi kawałkami, zwijając i sklejając ze sobą dwa końce ciasta.
  • 3. Gwiazdę wraz z papierem do pieczenia przełożyć na blachę do pieczenia. Posmarować wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem i piec gwiazdę ok.15 minut w 200 st. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody. Gotowym lukrem udekorować makową gwiazdę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Masa makowa Orzechy Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować