Drożdżowo-kruche ciasto na paszteciki

4.49 (166 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przekąska, która znika z imprezowego i świątecznego stołu w pierwszej kolejności.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    2 żółtka
    3/4 kostki masła
    50 g drożdży
    6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
    łyżka soli
    łyżka cukru

    dowolny farsz

    pozostałe białka+jedno całe jajko
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Drożdżowo-kruche ciasto na paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wkładamy masło, jogurt, żółtka, sól, cukier, mąkę i świeże drożdże(bez robienia rozczynu). Całość dokładnie wyrabiamy ręcznie przez kilka minut aż powstanie zwarte, jednolite ciasto. Podsypujemy przygotowany blat mąką, urywamy kawałek ciasta i wałkujemy na duży prostokąt. Wykładamy farsz. Rozsmarowujemy go łyżką. Ciasto z nadzieniem zwijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy na kawałki, które wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Całe jajko roztrzepujemy w miseczce z białkami, dokładnie mieszamy i przy pomocy pędzelka smarujemy paszteciki.
    Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut, aż się pięknie zarumienią.
    Paszteciki gotowe, smacznego!

Porady

Ciasto można wypełnić dowolnym farszem, klasycznym - z kapustą i grzybami, mięsnym lub z serem i szpinakiem. Paszteciki świetnie smakują podane z czystym, czerwonym barszczykiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować