Kiełbasiana gwiazda wieczoru

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne małe kiełbaski owinięte serem, ukryte w drożdżowym cieście i zapieczone w formie gwiazdy będą szybką i smaczną przekąską imprezowego stołu. Odrywane kąski z gorącą kiełbaską, oblane warstwą ketchupu są świetną alternatywą klasycznego hot-doga i z pewnością polubią je również najmłodsi.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    200g mąki pszennej
    20g świeżych drożdży
    120ml mleka (ciepłego)
    50g masła extra
    1 jajko
    1/2 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru

    Dodatkowo:
    12 kiełbasek cienkich
    200g żółtego sera
    24 łyżeczek ketchupu pikantnego
    olej do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przekąski

Kiełbasiana gwiazda wieczoru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru i tyle ciepłego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, sól, jajko i rozpuszczone masło oraz ciepłe mleko. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Ciasto podzielić na 12 równych części, każdą rozwałkować na kształt prostokąta posmarować 2 łyżeczkami ketchupu, posypać startym serem, położyć kiełbaskę i zwinąć w rulon.
  • 3. Rulony układać w formie gwiazdy o wymiarach 24cm x 24cm, wysmarowanej olejem i wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez około 40-45 minut.
  • 5. Najlepiej smakują podane z ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować