Flaczki z boczniaków

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealna zupa dla tych, którzy nie jedzą mięsa.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula
    2 ząbki czosnku
    250 g boczniaków
    1 marchew
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1,2 l wrzątku
    2 łyżki bulionu warzywnego
    1 szklanka soku pomidorowego
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    mielony imbir
    mielona gałka muszkatołowa
    1 łyżeczka czerwonej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Flaczki z boczniaków 1. Cebulę i czosnek siekamy.
    Boczniaki kroimy w paski.
    Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Podsmażamy na rozgrzanym oleju, zalewamy wrzątkiem, dodajemy dwie łyżki bulionu warzywnego. Gotujemy przez 20 min. Następnie dolewamy sok z pomidorów. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Wsypujemy łyżkę majeranku, mieloną paprykę, ostrą paprykę.
    Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, dokładnie łączymy. Wlewamy chochelkę wywaru z zupy, mieszamy by wszystkie składniki połączyły się. Całość dodajemy do zupy, ciągle mieszając, zagotowujemy.
    Podajemy ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować