Uwielbiamy ryby z takiej zalewy, a że lubię innowacje pokusiłam się trochę zamieszać w tradycyjnym przepisie :)
Składniki:
ok. 800 g filetów rybnych, u mnie były z fląder
sól, pieprz mielony, łyżeczka soku cytryny do skropienia
mąka do lekkiego obtoczenia filetów
olej z masłem (proporcja 2:1) do smażenia ryb
4 średnie obrane cebule pokrojone w talarki
200 g małych pokrojonych dowolnie pieczarek
olej do smażenia
zalewa słodko kwaśna:
130 ml. octu 10 %
850 ml. wody
płaska łyżka soli + czubata łyżka cukru
4 ziela ang. + 1 liść laurowy pokruszone trochę w moździerzu
płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z flader oczyścić, wyciąć płetwy i zbędne skóry, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i po chwili obtoczyć lekko w mące, strzepnąć jej nadmiar i usmażyć na rumiano na mieszance oleju z masłem.
2.Cebulę i pieczarki również przesmażyć na oddzielnym czystym oleju do lekkiego zrumienienia.
Filety ułożyć w głębszej szklanej misce na przemian z cebulą usmażoną z pieczarkami.
3.Składniki zalewy pogotować 10 minut, odstawić do lekkiego przestudzenia, po czym przecedzić i zalać rybę.
4.Wstawić do lodówki do przegryzienia przynajmniej na 10 godzin, po tym czasie rybka będzie już gotowa.
Komentarze