Skrzydełka w zalewie słodko-kwaśnej

4.5 (165 ocen)

Skrzydełka cynamonowo-imbirowe, bez panierki, w zalewie słodko-kwaśnej, z dodatkiem mięty. Przepysznie aromatyczne, idealne na zimny poczęstunek, zakąskę imprezową, czy po prostu do zajadania jako składnik zwykłego posiłku. Naprawdę pyszne - polecam!

Składniki:

  • 8 skrzydełek z kurczaka (łącznie 1 kg)
    cynamon mielony
    imbir mielony
    olej
    1 pęczek mięty

    Do gotowania mięsa:
    2 L wody
    3 łyżeczki przyprawy typu Vegeta

    Zalewa słodko-kwaśna:
    1 i 1/2 L wody
    1/2 szklanki octu 10%
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka soli
    3 ząbki czosnku pokrojone w plastry
    2 liście laurowe
    8 ziaren ziela angielskiego
    szczypta chilli
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Bezy Dania główne Przystawki

Skrzydełka w zalewie słodko-kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skrzydełka w zalewie słodko-kwaśnej 1. Skrzydełka gotować 20 min w wodzie z dodatkiem Vegety. Następnie wyjąć, wystudzić. Pozostały płyn wykorzystać wg uznania. Skrzydełka obficie natrzeć cynamonem i imbirem.
  • Skrzydełka w zalewie słodko-kwaśnej 2. Obsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano ze wszystkich stron. Wystudzić.
  • Skrzydełka w zalewie słodko-kwaśnej 3. Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Wystudzić.
  • Skrzydełka w zalewie słodko-kwaśnej 4. W słoiku lub zamykanym pojemniku umieścić skrzydełka oraz miętę (1/2 pęczka wyłożyć na spód naczynia, pozostałą częścią przekryć skrzydełka z góry). Całość zalać wystudzoną zalewą. Pojemnik zakręcić. Włożyć do lodówki na co najmniej 2 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować