Filet indyka pieczony w piekarniku.

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Soczyste mięso z indyka, wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jako danie główne, jak i na zimno jako wędlina.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pierś indyka (ok 1 kg)
    4 łyżki oliwy
    2 łyżki miodu
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    2 łyżeczki majeranku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń

Filet indyka pieczony w piekarniku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć składniki marynaty.'
    Marynatą natrzeć mięso i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C, piec 50 minut pod pokrywą i kolejne 20 minut bez pokrywy.
    Podawać na ciepło lub na zimno jako wędlinę.

Porady

Jeśli zależy nam na ładnym kształcie, to przed pieczeniem możemy włożyć mięso do specjalnej siateczki do formowanie wędlin (dostępne w marketach).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować