Faszerowane pomidory

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Faszerowane pomidory - słodkie i soczyste pomidory malinowe, z farszem na bazie kaszy bulgur z miazgą migdałowo-imbirową i sosem sojowym oraz świeżym tymiankiem, podane z malinowym balsamico. Kompozycja ta nie wymaga wiele czasu, jest zaskakująco prosta, a zarazem bardzo lekka i wiosenna ♡

*Kasza bulgur jest źródłem białka, błonnika oraz wielu witamin z grupy B, magnezu, cynku i fosforu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże pomidory malinowe
    szklanka kaszy bulgur (przed ugotowaniem)
    dwie szklanki wody
    mała doniczka tymianku (pół do farszu, pół do dekoracji)
    natka pietruszki
    cztery ząbki czosnku
    kawałek imbiru (tyle, co czosnku)
    cztery łyżki oleju sojowego
    szklanka migdałów
    balsamico malinowe
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Przekąski

Faszerowane pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały namaczamy na minimum 20 minut, możemy namoczyć je już najlepiej dzień wcześniej. Rozcieramy w moździerzu z czosnkiem, imbirem oraz sosem sojowym.
  • 2. Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wstawiamy do gotowania w proporcji 2:1 (1 szklanka kaszy, 2 szklanki wody), odrobinę solimy. Gotujemy przez około 7 minut (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  • 3. Pomidory myjemy, odkrawamy plasterek wraz z szypułką, Wydrążamy miąższ (nie wyrzucamy). Siekamy natkę pietruszki, połowę tymianku, mieszamy z kaszą, miazgą migdałową i miąższem z pomidorów.
  • 4. Farsz nakładamy do wydrążonych pomidorów, układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, na około 12 minut. Pomidory można również wykorzystać na grilla, wtedy wystarczy owinąć je folią aluminiową i wrzucić na ruszt. Podajemy z gałązką tymianku i balsamico malinowym .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Pomidor Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować