Faszerowane pieczarki

0 (0 ocen)

Takie pieczarki można podać jako wegetariański obiad, przystawkę lub kolację. Świetne na ciepło i na zimno. Danie szczególnie ładnie prezentuje się na imprezowym stole. Polecam!

Składniki:

  • 24 większe, kształtne pieczarki (łącznie ok. 1,5kg)
    sól

    Nadzienie:
    300 g ugotowanych, pogniecionych ziemniaków
    250 g twarogu półtłustego
    4 - 6 ząbków czosnku
    1 łyżka musztardy stołowej
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    mielona gałka muszkatołowa do smaku
    sól do smaku

    Do maczania i panierowania:
    3 - 4 jajka
    bułka tarta

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowane pieczarki 1. Do miski przełożyć ziemniaki i twaróg, dodać posiekany czosnek, musztardę, paprykę w proszku oraz przyprawy do smaku. Całość ugnieść tłuczkiem do ziemniaków.
  • Faszerowane pieczarki 2. Z pieczarek usunąć trzonki i wykorzystać je wg uznania, kapelusze obrać ze skórki. Grzyby lekko posolić z obu stron, następnie nadziać przygotowanym farszem.
  • Faszerowane pieczarki 3. Każdą "kulkę" maczać w rozbełtanych jajkach i dokładnie obtaczać w bułce tartej.
  • Faszerowane pieczarki 4. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka min z obu stron (ja zaczęłam od strony kapelusza, następnie przewróciłam na stronę z farszem).

Porady

Do przygotowania farszu można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować