Faszerowane pieczarki z cukinią

4.51 (181 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Po raz pierwszy spotkałam się w sklepie z tak ogromnymi pieczarkami. Musiałam je kupić i porządnie nadziać :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na 10 sztuk:

    10 bardzo dużych pieczarek
    1 średnia cukinia
    1 filet z kurczaka
    1 mała papryka zielona
    1 mała papryka czerwona
    200g sera żółtego mozzarella
    200g boczku wędzonego
    1 pęczek natki pietruszki
    sól, pieprz do smaku
    kilka gałązek świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

4.51 (181 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Przystawki Przekąski

Faszerowane pieczarki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, osuszamy. Odrywamy delikatnie trzonki i ścieramy je wraz z cukinią na dużych oczkach tarki. Paprykę oraz fileta kroimy w drobną kostkę. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • 2. Główki pieczarek układamy na ruszcie postawionym na dużej formie. Solimy je i napełniamy przygotowanym farszem. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika (góra-dół) i pieczemy ok 30minut.
  • 3. Po tym czasie pieczarki wyciągamy i posypujemy startym na dużych oczkach boczkiem wymieszanym ze startym serem mozzarella oraz posiekaną pietruszką. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 15 minut. Jeśli mamy możliwość możemy zmniejszyć temperaturę do 150st C i ustawić funkcję grilla z termoobiegiem, wówczas czas pieczenia możemy skrócić do ok 12 minut. Podajemy na ciepło, posypane posiekaną bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować