Karminadle

4.47 (203 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Karminadle czyli kotlety mielone.
Są to małe najczęściej okrągłe i lekko spłaszczone kotlety przygotowywane z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego ale również szczególnie dawniej z mięsa króliczego ponieważ na Górnym Śląsku powszechna była tradycja chowu królików (dziś już mniej). Karminadle w przeszłości były daniem odświętnym obecnie stały się daniem obiadowym podawanym w tygodniu.
Pokrojone na plastry świetnie smakują na zimno jako dodatek do świeżego pieczywa. Mniam polecam

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g mięsa np. szynki łopatki
    jajko
    mała bułka
    średnia cebula
    pieprz i sól
    olej do smażenia
    Bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.47 (203 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Jajko

Karminadle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy suszymy i mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę namoczyć w wodzie a gdy zmięknie odcisnąć. Następnie do miski wbijamy jajko dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę bułkę oraz przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wyrobić ręką na jednolitą masę. Gdy wszystko jest gotowe formujemy okrągłe spłaszczone kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy z obu stron na mocno brązowy kolor.
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cebula Jajka Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować