Fasolowy kociołek po prowansalsku

  • wyświetlono: 372 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Ten przepis wymyśliłam sama, powstał z potrzeby chwili, kiedy miałam ochotę na ciepły, sycący, ale też zdrowy obiad. Jest wspaniałą propozycją obiadu dla wegetarian, a nawet osób dbających o linię - nie znajdą tutaj tłustej kiełbasy, czy boczku, za to zachwyci je bogactwo warzyw i ziół.

adelg

Składniki

- 30 dag białej fasolki Cannellini z puszki (po odsączeniu),
- 2 puszki pomidorów bez skóry (w całości),
- mała cukinia,
- łodyga selera naciowego,
- 2 ząbki czosnku.
- łyżka oleju rzepakowego,
- łyżka octu balsamicznego,
- ok. 1/4 szklanki letniej wody,
- po łyżeczce suszonego oregano i bazylii, słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i majeranku,
- sól morska, czarny pieprz.

Sposób przygotowania przepisu:

Fasolowy kociołek po prowansalsku

  • 1. Czosnek obieramy, drobno siekamy. Cukinię i seler naciowy myjemy. Cukinię kroimy w kosteczkę, a seler naciowy w plasterki. Pomidory z puszki osączamy (zalewę zachowujemy!) i kroimy w kostkę.
  • 2. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek i seler naciowy, smażymy razem ok. 1 minuty, po czym dodajemy cukinię, podlewamy 2-3 łyżkami soku z pomidorów i dusimy kilka minut.
  • 3. Do garnka dodajemy pomidory oraz fasolkę. Dodajemy zioła (oregano, bazylię, tymianek, majeranek) i doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem. Smażymy razem 8-10 minut.
  • 4. Resztę zalewy z pomidorów mieszamy z octem balsamicznym i 1/4 szklanki letniej wody. Wlewamy do garnka z warzywami, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze pod przykryciem ok. 5 minut, jeżeli to konieczne doprawiamy do smaku.
    Podajemy z ciemnym pieczywem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatatymianekPomidoryfasolaCukiniaoreganobazyliaseler naciowymajeranekbiała fasolaDania bezmięsnewłochyDania jednogarnkoweszybkie daniawłoskiewłoska kuchniaDania z warzywSEZONOWE DANIAfasola z puszkismak latafasola Cannelliniprowansalski kociołekfasolowy kociołekdania z fasolirozgrzewające daniapotrawy z warzywaprowansalskie

Komentarze

Podobne przepisy

Kurczak po prowansalsku

Dodane przez: anik9

Kurczak po prowansalsku

Bardzo szybkie danie , idealne...

Filety z kurczaka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Filety z kurczaka po prowansalsku

Tak przygotowane mięso jest bardzo...

Dodane przez: PolskaGotuje

Żeberka po prowansalsku

Pyszne, aromatyczne i bardzo sycące...

image-13b1a2q

Dodane przez: malesia3

Kurczak po prowansalsku

Pyszne danie z warzywami . Warto...

kociołek

Dodane przez: BetiS

Kociołek po chińsku

Danie błyskawiczne, proste i smaczne....

Wołowina z przepisu z dodatkami obiadowymi

Dodane przez: Konto nieaktywne

Wieprzowina po prowansalsku w sosie własnym.

Tak podane mięso zaskakuje domowników...