Fasolowy kociołek po prowansalsku

5 (182 ocen)

Ten przepis wymyśliłam sama, powstał z potrzeby chwili, kiedy miałam ochotę na ciepły, sycący, ale też zdrowy obiad. Jest wspaniałą propozycją obiadu dla wegetarian, a nawet osób dbających o linię - nie znajdą tutaj tłustej kiełbasy, czy boczku, za to zachwyci je bogactwo warzyw i ziół.

Składniki:

  • - 30 dag białej fasolki Cannellini z puszki (po odsączeniu),
    - 2 puszki pomidorów bez skóry (w całości),
    - mała cukinia,
    - łodyga selera naciowego,
    - 2 ząbki czosnku.
    - łyżka oleju rzepakowego,
    - łyżka octu balsamicznego,
    - ok. 1/4 szklanki letniej wody,
    - po łyżeczce suszonego oregano i bazylii, słodkiej papryki,
    - szczypta ostrej papryki,
    - po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i majeranku,
    - sól morska, czarny pieprz.

Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Fasolowy kociołek po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy, drobno siekamy. Cukinię i seler naciowy myjemy. Cukinię kroimy w kosteczkę, a seler naciowy w plasterki. Pomidory z puszki osączamy (zalewę zachowujemy!) i kroimy w kostkę.
  • 2. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek i seler naciowy, smażymy razem ok. 1 minuty, po czym dodajemy cukinię, podlewamy 2-3 łyżkami soku z pomidorów i dusimy kilka minut.
  • 3. Do garnka dodajemy pomidory oraz fasolkę. Dodajemy zioła (oregano, bazylię, tymianek, majeranek) i doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem. Smażymy razem 8-10 minut.
  • 4. Resztę zalewy z pomidorów mieszamy z octem balsamicznym i 1/4 szklanki letniej wody. Wlewamy do garnka z warzywami, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze pod przykryciem ok. 5 minut, jeżeli to konieczne doprawiamy do smaku.
    Podajemy z ciemnym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować