Fasolowy kociołek

  • wyświetlono: 1116 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kociołek fasolowy to jednogarnkowa potrawa na bazie fasoli po bretońsku lecz z warzywami, jest wspaniała w smaku, aromatyczna, dla wszystkich ceniących obiad w jednym garnku. W lodówce po ugotowaniu może stać kilka dni, dobry przepis dla zaganianych. Polecam!

IMG_20190918_121058
  • 50min

Składniki

40 dag fasoli Jaś
1 laska kiełbasy cienkiej
25 dag wędzonego boczku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 podłużna słodka papryka
1 młoda cukinia
5-6 sztuk małych pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki pszennej do zawiesiny
Przyprawa do dań z fasoli do smaku
1 łyżeczka majeranku suszonego
Liść laurowy do smaku
Ziele angielskie do smaku
Sól i pieprz do smaku
Olej rzepakowy do podduszenia

Sposób przygotowania przepisu:

Fasolowy kociołek

  • image-1v8fp9n1. Fasolę Jaś zalewamy wodą tak, aby ją przykryła i odstawiamy na całą noc.
    Następnego dnia wodę odlewamy zalewamy świeżą, tyle aby fasola swobodnie pływała, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości na małym ogniu około 40 minut.
  • image-1b06cq92. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podduszamy, po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i, boczek, pieczarki, oraz paprykę i cukinię, całość dusimy na patelni 6-7 minut,
  • image-0d501to3. po czym dodajemy do garnka z podgotowaną fasolą , dodajemy koncentrat, doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem do smaku, gotujemy tyle, aby wszystko było miękkie ale nie rozgotowane, na sam koniec robimy zawiesinę z mąki i małej ilości wody, zagęszczamy potrawę, gotujemy 2-3 minuty, zestawiamy z ognia.

    Podajemy posypaną np. szczypiorem.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kociołektania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylawarzywapaprykaboczekkiełbasaCukiniakolacjaobiadna ciepłokuchnia polskafasola Jaśjednogarnkowekuchnia babcigorące danieprzepis_miesiąca1000Pokochaj_olej_rzepakowycebula pieczarki

Komentarze

Podobne przepisy

Gorący kociołek

Dodane przez: anaid123

Gorący kociołek

Podczas przygotowywania potraw...

kociołek

Dodane przez: Aninka88

Wiejski kociołek

szybka i pożywna potrawka, zasmakuje...

Warzywny kociołek

Dodane przez: Kloruś

Warzywny kociołek

Moja własna fuzja leczo i bigosu...

Ognisty kociołek

Dodane przez: 2milutka

Ognisty kociołek

Aromatyczne pełne pikantnych smaków...

Kociołek warzywny

Dodane przez: pao77

Kociołek warzywny

Kociołek pełen warzyw w lekko pikantnym...

kociołek

Dodane przez: viki2903

Kociołek rozmaitości

danie jednogarnkowe warzywno mięsne

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE