Fasolowy kociołek

4.5 (200 ocen)

  • 50 min

Kociołek fasolowy to jednogarnkowa potrawa na bazie fasoli po bretońsku lecz z warzywami, jest wspaniała w smaku, aromatyczna, dla wszystkich ceniących obiad w jednym garnku. W lodówce po ugotowaniu może stać kilka dni, dobry przepis dla zaganianych. Polecam!

  • 50 min

Składniki:

  • 40 dag fasoli Jaś
    1 laska kiełbasy cienkiej
    25 dag wędzonego boczku
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 podłużna słodka papryka
    1 młoda cukinia
    5-6 sztuk małych pieczarek
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka mąki pszennej do zawiesiny
    Przyprawa do dań z fasoli do smaku
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    Liść laurowy do smaku
    Ziele angielskie do smaku
    Sól i pieprz do smaku
    Olej rzepakowy do podduszenia
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Fasolowy kociołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1v8fp9n 1. Fasolę Jaś zalewamy wodą tak, aby ją przykryła i odstawiamy na całą noc.
    Następnego dnia wodę odlewamy zalewamy świeżą, tyle aby fasola swobodnie pływała, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości na małym ogniu około 40 minut.
  • image-1b06cq9 2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podduszamy, po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i, boczek, pieczarki, oraz paprykę i cukinię, całość dusimy na patelni 6-7 minut,
  • image-0d501to 3. po czym dodajemy do garnka z podgotowaną fasolą , dodajemy koncentrat, doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem do smaku, gotujemy tyle, aby wszystko było miękkie ale nie rozgotowane, na sam koniec robimy zawiesinę z mąki i małej ilości wody, zagęszczamy potrawę, gotujemy 2-3 minuty, zestawiamy z ognia.

    Podajemy posypaną np. szczypiorem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować