Mule po prowansalsku

5 (149 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Mule po prowansalsku to klasyka kuchni francuskiej. Delikatne, ale charakterystyczne mięso muli razem z lekko kwaśnym i wytrawnym sosem pomidorowym oraz pietruszką tworzą wspaniałe połączenie.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - żywe mule: 500 gramów
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - pomidory w puszcze krojone: 1 puszka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - świeża pietruszka: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mule po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mule 1. Mule dokładnie szorujemy w zimnej wodzie, usuwając narośla i piasek. Otwarte mule wyrzucamy, bo nie są świeże i ich zjedzenie może powodować zatrucie.
  • Mule 2. Gotujemy w wodzie pod przykryciem przez 3-4 minuty, aż wszystkie się otworzą. Te, które się nie otworzą, wyrzucamy. Odcedzamy.
  • 3. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Dolewamy wino i gotujemy chwilę, aż alkohol odparuje.
  • 4. Dodajemy pomidory, sól i pieprz i dusimy pod przykryciem, aż sos zgęstnieje.
  • Mule 5. Na sam koniec dodajemy mule i gotujemy przez 3 minuty, aż się podgrzeją. Posypujemy świeżą pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidory w puszce Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować