Fasolka po włosku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jeżeli znudziła się Wam fasolka po bretońsku, to proponuję przygotowanie jej na sposób włoski. Mnie smakiem przypomina trochę naszą tradycyjną grochówkę, jednak to zupełnie inne danie, bardzo dobre, pożywne i sycące. Zapach i smak czosnku oraz tymianku fantastycznie pobudzają kubki smakowe.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dla dwóch osób

    200 g białej fasoli
    2 średnie ziemniaki
    2 duże cebule
    4-5 ząbków czosnku
    1 łyżeczka tymianku
    1 płaska łyżeczka soli,
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć na noc w wodzie.
    Następnego dnia odlać wodę, fasolkę przełożyć do garnka zalać wodą 2 cm ponad powierzchnię, dodać sól oraz obrane ziemniaki. Gotować 30 minut.

    Cebulę poszatkować, podsmażyć na oleju na małym ogniu około 15 minut, pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek oraz tymianek. Smażyć kolejne 5 minut.

    Po 30 minutach gotowania fasoli z garnka wyjąć ziemniaki i udusić je na gładkie purre.
  • 2. Go garnka z fasolą dodać podsmażoną cebulę i gotować do czasu aż fasola będzie miękka, wtedy należy dodać purre ziemniaczane. Całość doprawić pieprzem, ewentualnie solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować