Szarlotka po włosku

4.48 (164 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szarlotka jest szybka, prosta i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Przypomina mi jabłecznik na cieście ucieranym lub wilgotny biszkopt genueński. Pyszne, maślane oraz delikatnie ciasto rozpływa się w ustach.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 18-20 cm)
    200g mąki pszennej
    150g cukru
    80g masła
    3 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    3 jabłka
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane jabłka pokroić w kostkę, a mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Jajka z cukrem ubić na puszystą, jasną i dość sztywną masę.
    (Potrwa to do około 10 minut.)
    Ubijając, dodać miękkie masło.
    (Nie przejmować się, jeśli masa będzie "grudkowata".)
    Do miski wsypać kolejno: połowę mąki, jabłka oraz pozostałą mąkę.
    Całość delikatnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec około 40 minut w 180 stopniach.
    (Posiadam piekarnik gazowy.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować