Szarlotka jest szybka, prosta i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Przypomina mi jabłecznik na cieście ucieranym lub wilgotny biszkopt genueński. Pyszne, maślane oraz delikatnie ciasto rozpływa się w ustach.
50 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
(Tortownica o średnicy 18-20 cm)
200g mąki pszennej
150g cukru
80g masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3 jabłka
Szarlotka po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane jabłka pokroić w kostkę, a mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka z cukrem ubić na puszystą, jasną i dość sztywną masę.
(Potrwa to do około 10 minut.)
Ubijając, dodać miękkie masło.
(Nie przejmować się, jeśli masa będzie "grudkowata".)
Do miski wsypać kolejno: połowę mąki, jabłka oraz pozostałą mąkę.
Całość delikatnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Komentarze