1.Ciasto
Miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem, białka ubić sztywną pianę dodać do ciasta.
Wszystko dokładnie wymieszać
Blachę o wymiarach 26 x35 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta a do reszty dodać kakao wymieszać i wylać na białe ciasto.
Gruszki obrać, usunąć pestki i pokroić w ósemki ułożyć na ciasto.
Piecz około 35 minut w temperaturze 180 st.
Po upieczeniu wystudzić.
Krem
Do rondelka wlej połowę mleka dodaj cukier, cukier waniliowy i olejek zagotuj, w pozostałym mleku wymieszaj obie mąki wlej do gotującego się mleka i ugotuj budyń.
Przykryj folią spożywczą i zostaw do wystygnięcia.
Wszystkie składniki na polewę umieść w rondelku i zagotuj , zostaw do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę dodawaj po łyżce zimnego budyniu.
Utrzyj puszysty krem .
Na upieczone i wystudzone ciasto połóż krem , polej polewą czekoladową i posyp kolorową posypką do ciast.
Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Porady
Zamiast gruszek możesz użyć jabłek lub wydrylowanych wiśni.
Komentarze