Ekspresowy chleb orkiszowy

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chleb z mąki orkiszowej bez zagniatania i do przygotowania w zaledwie 15 minut. Ten zdrowy wypiek będzie świetną bazą śniadania zarówno na słodko jak i wytrawnie.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej
    400 ml ciepłej wody
    20 g świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1 1/2 łyżeczki soli
    3 łyżki otrębów żytnich (opcjonalnie)
    Dodatkowo:
    2 łyżki ziaren czarnego sezamu
    2 łyżki siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Ekspresowy chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać sól i otręby. Z wody, drożdży, cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Zaczyn dodać do mąki i dokładnie wymieszać łyżką. Keksówkę (30 cm x 10 cm) wysmarować olejem i wysypać otrębami. Ciasto przełożyć do keksówki i wyrównać wierzch. Nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 40 minut. Po tym czasie wierzch chleba posmarować wodą i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 45-50 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z keksówki i studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka orkiszowa Orkisz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować