Chleb z mąki orkiszowej bez zagniatania i do przygotowania w zaledwie 15 minut. Ten zdrowy wypiek będzie świetną bazą śniadania zarówno na słodko jak i wytrawnie.
55 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mąki orkiszowej
400 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
3 łyżki otrębów żytnich (opcjonalnie)
Dodatkowo:
2 łyżki ziaren czarnego sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
Ekspresowy chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodać sól i otręby. Z wody, drożdży, cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Zaczyn dodać do mąki i dokładnie wymieszać łyżką. Keksówkę (30 cm x 10 cm) wysmarować olejem i wysypać otrębami. Ciasto przełożyć do keksówki i wyrównać wierzch. Nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 40 minut. Po tym czasie wierzch chleba posmarować wodą i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 45-50 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z keksówki i studzić na kratce.
Komentarze