Chleb orkiszowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zdrowy pełnoziarnisty chleb orkiszowy z chrupiącą skórką

  • 5 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej
    500 g mąki pełnoziarnistej
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    15 g świeżych drożdży
    840 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CHLEB ORKISZOWY 1. 1.Drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy odrobiną ciepłej wody.
    2. Mieszamy do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
    3. Do miski przesiewamy mąki.
    4. Wlewamy zaczyn drożdżowy i wodę. Mieszamy.
    5. Dodajemy oliwę i sól. Ciasto będzie rzadkie, ale takie ma być.
    6. Przykrywamy folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy na min. 4 h do wyrośnięcia.
    7. Po tym czasie ciasto odgazowujemy i przekładamy do foremek wyłożonych papierem.
    Przykrywamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Wierzch lekko zwilżamy wodą.
    8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50 min. 
    9. Upieczone bochenki wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować