Chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy odrobiną ciepłej wody.
2. Mieszamy do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
3. Do miski przesiewamy mąki.
4. Wlewamy zaczyn drożdżowy i wodę. Mieszamy.
5. Dodajemy oliwę i sól. Ciasto będzie rzadkie, ale takie ma być.
6. Przykrywamy folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy na min. 4 h do wyrośnięcia.
7. Po tym czasie ciasto odgazowujemy i przekładamy do foremek wyłożonych papierem.
Przykrywamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Wierzch lekko zwilżamy wodą.
8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50 min.
9. Upieczone bochenki wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Komentarze