DŻEM Z ZIELONYCH POMIDORÓW

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dżem z zielonych pomidorów jest świetny do deserów, naleśników i przekładania tortów. Zapomniany przepis naszych babć. Doskonały pomysł na przerobienie pomidorów, które spadły niedojrzałe na ziemię. Dżem jest pyszny i dość słodki, polecam!

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg zielonych niedojrzałych twardych pomidorów
    drobny cukier
    2 cytryny (sok i starta skórka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z zielonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Włożyć do większego garnka. Cytryny sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę (żółtą część) i wycisnąć sok. Skórkę i sok z cytryn dodać do pomidorów. Gotować na małym ogniu przez około 3 godziny, aż woda wyparuje. Pomidory przetrzeć przez sitko. Przecier zważyć i włożyć do garnka. Dodać taką samą ilość cukru i smażyć około godziny. Po tym czasie powstaje słodki dżem.

    Słoiczki i weka sparzyć, osuszyć, napełnić gorącym dżemem i zamknąć. Pasteryzować 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie słoiki wyłożyć z kociołka, gorące układać do góry nogami, poczekać aż ostygną, gotowe!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zielone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować