Nalewka z czerwonej porzeczki

  • wyświetlono: 139013 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 0

Robię rożne, ciekawe nalewki na zdrówko z owoców i ziół. Porzeczkowa, to jedna z ulubionych.

  • 60min

Składniki

1 1/2 kg dojrzałych czerwonych porzeczek
25 dag cukru
1 l spirytusu 96%

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka z czerwonej porzeczki

  • 1. Czerwone porzeczki obieramy, myjemy.
  • sok z czerwonej porzeczki- po 1 miesiącu2. Wsypujemy je do dużego wysokiego słoja i przesypujemy na przemian cukrem.
    Słój szczelnie zamykamy.
    Odstawiamy na 1 miesiąc. Może stać na parapecie przy oknie.
    Mieszamy zawartość, co kilka dni.
  • 3. Powstały syrop z porzeczki, zlewamy i wstawiamy do lodówki.
    Natomiast owoce w słoju, zalewamy spirytusem i odstawiamy na 3 tygodnie.
  • 4. Po tym czasie ekstrakt zlewamy i mieszamy razem z syropem z lodówki.
    Odstawiamy na kolejne 2 miesiące, tym razem w chłodne miejsce. Najlepiej wynosimy do piwnicy.
  • nalewka z czerwonej porzeczki5. Po tym czasie filtrujemy całość. Czystą nalewkę zlewamy do butelek.
    Odstawiamy na kolejne 4 miesiące.
  • nalewka z porzeczki czerwonej6. Na zdrowie :)

Porady

Nalewkę długo się robi, ale na efekt warto czekać.
Smaczna, aromatyczna, półsłodka.
Kolor, jeśli ktoś lubi ciemny można wzmocnić sokiem z aronii lub wiśni. Ale ten, który jest, także ma piękną barwę.
Dla smakoszy przypraw proponuję dodać laskę wanilii, ziarenka kardamonu oraz goździki.
Nalewka zawsze jest bardziej wyrazista, po co najmniej rocznym leżakowaniu w chłodnym miejscu.
Do filtrowania używam sączków do kawy lub waty.
Aby nalewka była klarowna, należy przefiltrować kilka razy całość.
Moc nalewki zależy od % alkoholu, im mocniejszy, tym nasz napój bardziej wyrazistszy. Słabszy alkohol używamy do nalewek wytrawnych.
Dla amatorów słodkiej nalewki proponuję dodać nieco miodu wielokwiatowego.
Z tej proporcji wychodzi 4 butelki 0,5 l.
Czas przygotowania jest podany- bez leżakowania.
Czerwona porzeczka ma własności zdrowotne. Zawiera w sobie: witaminy, związki mineralne, pektyny, aminokwasy, kumarynę, enzymy.
Sok z porzeczki, odstawiony na miesiąc ma sfermentować, bez obawy o ciąg dalszy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakilatocukierna zdrowiespirytusNAPOJE ALKOHOLOWEkuchnia staropolskaczerwona porzeczkauroczystości rodzinnełatwy przepisDomowe Przetworynapój dla dorosłychnalewka z czerwonej porzeczkinalewka alkoholowa z owocami

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka z czarnej porzeczki

Dodane przez: Beata12

Nalewka z czarnej porzeczki

Pełna aromatu delikatna nalewka

Nalewka z czarnej porzeczki

Dodane przez: 23ewelina

Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki jest...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Nalewka z burakiem czerwonym

Taka nalewka nie koniecznie każdemu...

Nalewka Z Winogron Ogrodowych Czerwonych

Dodane przez: gotowanietoproste

Nalewka Z Winogron Ogrodowych Czerwonych

Winogrona to bardzo zdrowe owoce,...

Nalewka z czarnych porzeczek - "smorodinówka"

Dodane przez: rena123

Nalewka z czarnych porzeczek - "smorodinówka"

Smorodinówka to półwytrawna nalewka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE