Dżem z jabłek i śliwek

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ostatnio u mnie dostatek różnych owoców. W związku z tym powstały różne dżemy, konfitury i powidła, m.in. właśnie smakowity dżem z jabłek i śliwek, którym się z Wami dzielę :-) Taki dżem super smakuje z naleśnikami, jest doskonały na kanapkę, do przełożenia tortu. Serdecznie polecam!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg śliwek
    1 kg jabłek
    300 g drobnego cukru
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dżemy Dżem ze śliwek

Dżem z jabłek i śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem z jabłek i śliwek 1. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jabłka dodać do śliwek, wlać pół szklanki wody i gotować na małym ogniu około godziny. Cały czas mieszać, żeby dżem się nie przypalił. Po tym czasie dodać cukier, wymieszać i gotować tak długo, aż owoce się rozpadną a dżem zgęstnieje. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoików, pasteryzować przez 15 minut, na koniec słoiki układać do góry dnem, gotowe!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować