Dżem z aronii jabłek i śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: aronię zmrozić około 5 godzin. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki. Śliwki opłukać, wypestkować. Do garnka o podwójnym dnie dodać zmrożoną aronię, dodać ½ szklanki wody, zagotować, gotować około 20 minut aż owoce aronii puszczą dobrze sok. Potem dodać śliwki i jabłka – gotować na wolnym ogniu aż owoce się dobrze rozpadną i połączą ze sobą. Często mieszać. Na koniec dodać cukier, wymieszać, gotować jeszcze 5 minut. Powstały dżem włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem. Odstawić do wystygnięcia.
Porady
1.rozgotowaną aronię można przetrzeć do dżemu przez sitko, nie będzie drobnych ziarenek.
Komentarze