Dżem z aronii jabłek i śliwek

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dżem z aronii z dodatkiem jabłek i śliwek. Pełen witaminy C Dla mnie lekko kwaskowy, taki lubię. Idealny do ciast, naleśników.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 2 l dżemu:
    2 kg odszypułkowanej aronii
    1 kg jabłek
    1 kg dojrzałych śliwek
    ½ szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z aronii

Dżem z aronii jabłek i śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: aronię zmrozić około 5 godzin. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki. Śliwki opłukać, wypestkować. Do garnka o podwójnym dnie dodać zmrożoną aronię, dodać ½ szklanki wody, zagotować, gotować około 20 minut aż owoce aronii puszczą dobrze sok. Potem dodać śliwki i jabłka – gotować na wolnym ogniu aż owoce się dobrze rozpadną i połączą ze sobą. Często mieszać. Na koniec dodać cukier, wymieszać, gotować jeszcze 5 minut. Powstały dżem włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem. Odstawić do wystygnięcia.

Porady

1.rozgotowaną aronię można przetrzeć do dżemu przez sitko, nie będzie drobnych ziarenek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować