Kompot z jabłek i śliwek

5 (190 ocen)

Dawniej kompot był codziennym gościem na naszych stołach. Może warto wrócić do tej tradycji...

Składniki:

  • 2 małe jabłka (ok. 200 g)
    200 g śliwek
    kawałek kory cynamonu (ok. 4 cm)
    5 goździków
    2 płaskie łyżki domowego cukru waniliowego
    2-3 łyżki syropu klonowego
    1 litr wody
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kompot

Kompot z jabłek i śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i śliwki myjemy. Jabłka dzielimy na ósemki i wykrawamy gniazda nasienne. Śliwki dzielimy na połowy i odrzucamy pestki.
  • 2. Wodę zagotowujemy z cynamonem, goździkami i cukrem waniliowym. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Wyjmujemy goździki i cynamon, dodajemy 2 łyżki syropu klonowego.
  • 3. Do gorącego wywaru wkładamy przygotowane owoce, przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Jeśli uznamy, ze kompot jest mało słodki, można dodać jeszcze 1 łyżkę syropu klonowego. Kompot podajemy wraz z owocami.

Porady

Owoce z kompotu można wykorzystać np. do przygotowania deseru. Zamiast syropu klonowego można użyć cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować