Dżem ze śliwek

4.25 (240 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Sezon owocowy w pełni, wykorzystajmy nasze polskie owoce do przetworów, które naprawdę nie są pracochłonne

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych śliwek
    400 g cukru u mnie pół na pół cukier biały i brązowy
    sok wyciśnięty z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

4.25 (240 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem ze śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte śliwki drylujemy, wkładamy do garnka i rozdrabniamy blenderem
  • 2. Do rozdrobnionych śliwek dodajemy cukier, sok z cytryny, dokładnie mieszamy i stawiamy na gazie.
  • 3. Dżem śliwkowy smażę na małym ogniu tak żeby się pyrkał około 70 minut, od czasu do czasu mieszając
  • 4. Długość smażenia dżemu zależy jaką konsystencję dżemu chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem śliwkowy staje się gęstszy
  • 5. Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem. Wycieram bardzo dokładnie brzegi słoika i mocno zakręcam
  • 6. Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia, Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiamy do chłodnego pomieszczenia . Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy słoiki złapały możemy je pasteryzować

Porady

Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem śliwkowy po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka. Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny). Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na: dżem z pigwy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować