PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874dżem z jabłek i cukiniihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0006/60/8672066ee3493b93feceab8a20e864a02b67ae94.jpeg21441357http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dzem-z-jablek-i-cukinii
3 duże cukinie
około 1,5 kg jabłek najlepiej zielonych (np. papierówka)
sok z 1 cytryny
cukier waniliowy
cukier do smaku (około 3/4 szkl)
opcjonalnie cynamon
Sposób przygotowania przepisu:
dżem z jabłek i cukinii
1.
Jabłka i cukinie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dusimy w odrobinie wody (aby się nie przypalała do dna) w rondlu a kiedy zmięknie dodajemy starte jabłka wymieszane z sokiem z cytryny i otarta skórką cytrynową. Dusimy. Kiedy wszystko zmięknie i zacznie się rozpadać dodajemy cukier (można lekko zblendować) oraz cynamon do smaku. Mus przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Komentarze