dżem z jabłek i cukinii

  • wyświetlono: 1272 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

dżem z jabłek i cukinii

viki2903
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

3 duże cukinie
około 1,5 kg jabłek najlepiej zielonych (np. papierówka)
sok z 1 cytryny
cukier waniliowy
cukier do smaku (około 3/4 szkl)
opcjonalnie cynamon

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

dżem z jabłek i cukinii

  • 1. Jabłka i cukinie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dusimy w odrobinie wody (aby się nie przypalała do dna) w rondlu a kiedy zmięknie dodajemy starte jabłka wymieszane z sokiem z cytryny i otarta skórką cytrynową. Dusimy. Kiedy wszystko zmięknie i zacznie się rozpadać dodajemy cukier (można lekko zblendować) oraz cynamon do smaku. Mus przekładamy do słoików i pasteryzujemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkacukiniedżemPrzetworyna kanapkismarowidłaprzetwory_z_ fiskars
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z dyni i jabłek

Dodane przez: AnnaKoziel

Dżem z dyni i jabłek

Jabłko i dynia to idealne połączenie...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Dżem z jabłek, gruszek i śliwek

W ogrodzie mam teraz, w te upalne...

Dżem z dyni i jabłek

Dodane przez: teresa-kr

Dżem z dyni i jabłek

Kiedy jest dużo jabłek i dynia...

d

Dodane przez: Jola1977-1977

Dżem z brzoskwiń i jabłek z miętą

Wspaniale aromatyczny dżem na pewno...

Dżem z jabłek i brzoskwiń

Dodane przez: RedakcjaPP

Dżem z jabłek i brzoskwiń

Jestem emerytowanym nauczycielem,...

Dżemik

Dodane przez: Natalia Jaśkowiak

Dżem z dyni i jabłek

Pyszny, lekko słodki, idealny do...