dżem z jabłek i cukinii

4.94 (206 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

dżem z jabłek i cukinii

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 duże cukinie
    około 1,5 kg jabłek najlepiej zielonych (np. papierówka)
    sok z 1 cytryny
    cukier waniliowy
    cukier do smaku (około 3/4 szkl)
    opcjonalnie cynamon
Wystaw ocenę:

4.94 (206 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Kanapki Pasty

Dżem z jabłek i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i cukinie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dusimy w odrobinie wody (aby się nie przypalała do dna) w rondlu a kiedy zmięknie dodajemy starte jabłka wymieszane z sokiem z cytryny i otarta skórką cytrynową. Dusimy. Kiedy wszystko zmięknie i zacznie się rozpadać dodajemy cukier (można lekko zblendować) oraz cynamon do smaku. Mus przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować