Dżem z jabłek antonówek

  • wyświetlono: 14802 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Łatwy do wykonania, niski koszt przygotowania. Taki dżem robiła moja babcia.

Świeca Urszula
  • 60min

Składniki

5 kg jabłek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wody

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z jabłek antonówek

  • image-18eoie61. Jabłka umyć, cienko obrać, oddzielić części robaczywe, obite, a następnie wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w ósemki. Do garnka wlać wodę dodać pokrojone jabłka , cukier i rozgotować, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Mogą pozostać drobne kawałki jabłek. Słoiki umyć, wyparzyć, dokładnie wytrzeć. Gorące jabłka nałożyć do słoików, upychać łyżką lub potrząsnąć słoikiem aby nie zostały wolne przestrzenie, zakręcić, nie pasteryzować. Pozostawić do wystygnięcia , przykrywając ręcznikiem.

Porady

Dżem nadaje się na szarlotkę, naleśników lub jako dodatek do napojów mlecznych.
Doskonale przechowuje się przez całą zimę .Nie wymaga długiego smażenia.


Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilsezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylakolacjadżem z jabłek
 

Komentarze

Podobne przepisy

Super dodatek do naleśników  i nie tylko

Dodane przez: Bo-Bożena

Dżem z jabłek i landrynek

Pyszny dżem z jabłek i landrynek...

Dżemik

Dodane przez: IrenaJa

Dżem z dyni i jabłek

Pyszny, lekko słodki, idealny do...

Dzem z jabłek i białej czekolady

Dodane przez: iziona

Dżem z jabłek i białej czekolady

Przepyszny dżem smakujący jak nutella...

image-22ylt1a

Dodane przez: majkap19

Dżem z jabłek, marchewek i pomarańczy

pyszne połączenie owoców z warzywami

Dodane przez: sznycel cichy

Dżem z jarzębiny i jabłek

Można jeśc prosto ze słoiczka

dzem z jabłek

Dodane przez: majka190382

DŻEM Z JABŁEK

Do szarlotki,na kanapkę...idealny..swojski,domowy...