Dżem z jabłek antonówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, cienko obrać, oddzielić części robaczywe, obite, a następnie wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w ósemki. Do garnka wlać wodę dodać pokrojone jabłka , cukier i rozgotować, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Mogą pozostać drobne kawałki jabłek. Słoiki umyć, wyparzyć, dokładnie wytrzeć. Gorące jabłka nałożyć do słoików, upychać łyżką lub potrząsnąć słoikiem aby nie zostały wolne przestrzenie, zakręcić, nie pasteryzować. Pozostawić do wystygnięcia , przykrywając ręcznikiem.
Porady
Dżem nadaje się na szarlotkę, naleśników lub jako dodatek do napojów mlecznych.
Doskonale przechowuje się przez całą zimę .Nie wymaga długiego smażenia.
Komentarze