Dżem z jabłek antonówek

4.47 (189 ocen)

  • 60 min

Łatwy do wykonania, niski koszt przygotowania. Taki dżem robiła moja babcia.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 kg jabłek
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.47 (189 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem z jabłek antonówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18eoie6 1. Jabłka umyć, cienko obrać, oddzielić części robaczywe, obite, a następnie wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w ósemki. Do garnka wlać wodę dodać pokrojone jabłka , cukier i rozgotować, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Mogą pozostać drobne kawałki jabłek. Słoiki umyć, wyparzyć, dokładnie wytrzeć. Gorące jabłka nałożyć do słoików, upychać łyżką lub potrząsnąć słoikiem aby nie zostały wolne przestrzenie, zakręcić, nie pasteryzować. Pozostawić do wystygnięcia , przykrywając ręcznikiem.

Porady

Dżem nadaje się na szarlotkę, naleśników lub jako dodatek do napojów mlecznych. Doskonale przechowuje się przez całą zimę .Nie wymaga długiego smażenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować