Dżem jabłkowy z goździkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dżem jabłkowy – dla mnie całoroczny bo ze świeżych owoców dostępnych przez cały rok i to za niską cenę. (w moim rejonie 2 zł za kilogram).W tej wersji do dżemu dodałam goździki zamiast cynamonu. I dżem okazał się super smaczny i lekko zapachowy. Taki dżem to super dodatek do śniadania czy też naleśników oraz do ciast różnego rodzaju.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg jabłek o smaku kwaskowym
    1 duża cytryna
    ½ kg cukru
    1 zagęstnik – u mnie konfiturex firmy Gellwe 3:1
    5 goździków – rozdrobnionych drobno
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem jabłkowy z goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Cytrynę dobrze wyszorować, obrać ze skórki i błonek, dodać do jabłek. Przełożyć do garnka o podwójnym dnie, dodać 5 łyżek wody – gotować krótko by jabłka z cytryną się lekko rozpadły i zostały małe kawałki. Dodać rozdrobnione goździki – wymieszać. Jabłka połączyć z zagęstnikiem, zagotować. Gotować około 2-3 minut. Potem dodać cukier i gotować około 3 minut. Zdjąć z ognia, mieszać całość do zaniku powstałej piany. Do wyparzonych słoików przekładać gorący dżem, zakręcić. Odstawić na ściereczkę do góry dnem do wystygnięcia dżemu.

Porady

1. do dżemu można dodać całe goździki, zamiast pokruszonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować