Dżem jabłkowy

4.5 (189 ocen)

Tani, smaczny a przede wszystkim prosty w przygotowaniu. Smakuje moim dzieciom, które dotąd niechętnie sięgały po domowe przetwory.

Składniki:

  • - ok. 5 kg jabłek,
    - 4 galaretki brzoskwiniowe,
    - ok 1 kg cukru.
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka włożyć do rondla.
  • 2. Jabłka smażyć do momentu gdy całkowicie zmiękną. Podczas przesmażania można podlewać jabłka wodą, jeżeli nie są zbyt soczyste.
  • 3. Gdy z jabłek powstanie jednolita masa, dodać cukier i mieszać do momentu aż całkowicie się rozpuści. Na koniec wsypać galaretki. Wszystko razem zagotować ciągle mieszając.
  • 4. Gorący dżem przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcić i obrócić do góry dnem. Odstawić do ostygnięcia.

Porady

Do dżemu można dodać odrobinę cynamonu. Można również użyć galaretek w innym smaku, np. agrestowym lub pomarańczowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować