Dżem marchewkowo- jabłkowy

5 (147 ocen)

Pomysł nie jest mój, marmoladę o takim właśnie smaku zobaczyłam w książce Joanny Tołłoczko "Polskie jabłka". Dodałam tylko galaretkę i wszystko drobno zmiksowałam.

Składniki:

  • 1 kg słodkiej marchwi
    1 kg kwaśnych jabłek
    750g cukru
    skórka otarta z dwóch cytryny
    skórka otarta z pomarańczy
    sok z 1 cytryny
    sok z 1 pomarańczy
    3 cm kawałek imbiru
    1 szklanka wody
    2 galaretki pomarańczowe
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem marchewkowo- jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i marchew obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Mieszamy z cukrem, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu do miękkości marchwi. Następnie miksujemy blenderem. Obrany imbir oraz skórki z cytryn i pomarańczy ścieramy, a następnie wyciskamy sok z owoców i całość dodajemy do przygotowanego dżemu. Wsypujemy także galaretki. Mieszamy i gotujemy ponownie jeszcze ok. 10 minut. Przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków i pasteryzujemy "na sucho" w piekarniku- 40 minut w temp. 120st C.

Porady

W oryginalnym przepisie jest 1 kg cukru- ale dla mnie to zdecydowanie za dużo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować