1 kg śliwek węgierek
2 kg twardych jabłek
łyżeczka cynamonu
0,5 kg cukier (lub więcej wg uznania)
Sposób przygotowania przepisu:
Dżem śliwkowo- jabłkowy
1.
Śliwki dokładnie płuczemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy na średnim ogniu około 30 minut.
2.
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. dodajemy do przesmażonych śliwek-. Aby jabłka nie ściemniały, możemy je skropić odrobiną soku z cytryny lub wrzucać na bieżąco do smażących się śliwek oraz dodać cukier.
3.
Owoce smażymy na małym ogniu około 15 minut, po czym gorące owoce zmiksować w malakserze na papkę, dodać cynamon. Smażyć ok 30 min aby dzem zgęstniał. Wkładamy do wyparzonych słoiczków.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze