Dżem jabłkowy

4.48 (197 ocen)

  • Łatwy

Dżem jabłkowy

  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka (np. antonówek): 2 kilogramy
    - cukier: 750 gramów
    - żelfix: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałeczki. Owoce wrzucić do dużego garnka, do którego dodać jedno opakowanie żelfixu.Całość mieszać od czasu do czasu mieszać i zagotować. Wciąż mieszając, gotować owoce jeszcze przez 3 minuty, po czym dodać cukier i jeszcze raz dokładnie wymieszać i pogotować około 3 minuty
  • 2. Następnie wlewać dżem do przygotowanych czystych wyparzonych w wodzie słoiczków. Mocno zakręcić, odwrócić je do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować