Dżem czarny bez – mirabelka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Typowo jesienne połączenie dwóch polskich owoców, które nierzadko znajdziemy dziko rosnące na łąkach i polach. Do połączenia tych dwóch smaków natchnęło mnie bliskie sąsiedztwo dwóch krzaczków, z których obrywałam owoce. Kwaskowe mirabelki świetnie komponują się z słodyczą słodzonego czarnego bzu.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mirabelki wypestkowane 500g
    czarny bez 500g
    cukier 500g
    woda 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Konfitury

Dżem czarny bez – mirabelka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem.
    Owoce myjemy. Mirabelki umieszczamy w garnku, podlewamy dwoma łyżkami wody i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż puszczą sok. Czarny bez obieramy widelcem z łodyżek. Dodajemy do mirabelek, razem z cukrem i kontynuujemy gotowanie do uzyskania pożądanej konsystencji. Możemy przeprowadzić próbę nakładając nieco dżemu na talerzyk i włożyć na 10-15 minut do lodówki. Jeśli jest wystarczająca gęsty kończymy gotowanie.
    Gorącym dżemem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy. Nie wymaga pasteryzacji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny bez Mirabelki Śliwki Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować