Dżem z truskawek

  • wyświetlono: 2777 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

sezon truskawkowy w pełni więc czas zacząć robić przetwory na zimę.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

2 kg truskawek
800 g cukru
2 żel-fiksy
sok z pół cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z truskawek

  • truskawki1. Truskawki umyć, pozbawić je szypułek.
  • truskawki2. Truskawki zasypujemy cukrem i żel-fiksami, poduś lekko widelcem i gotujemy na małym ogniu.
  • dżem truskawkowy 3. w między czasie dodaj sok z cytryny lub plasterki.
  • dżem truskawkowy4. Gotujemy tak do czasu kiedy dżem zacznie ciemnieć i gęstnieć
  • dżem truskawkowy5. Gdy dżem już odparuje i stanie się gęsty wyłączamy. Taki dżem można również zmiksować aby był gładki.
  • dżem truskawkowy6. Przekładamy gorący dżem do wyparzonych słoików za pomocą specjalnego kołnierza lub lejka tak aby nie pobrudzić sobie słoika.
    Tak przygotowany dżem mocno zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. Można go obrócić do góry dnem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylalatoTruskawkiPrzetworydżem truskawkowykonfiturakonfitura z truskaweksezon na truskawki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z jabłek antonówek

Dodane przez: Świeca Urszula

Dżem z jabłek antonówek

Łatwy do wykonania, niski koszt...

Dżem z dyni pomarańczowy

Dodane przez: joanna30

Dżem z dyni pomarańczowy

Pyszny, nietypowy smak dżemu poprawi...

dzem z arbuza

Dodane przez: lucyna19

Dżem z arbuza

Moj pierwszy w tym roku dżem.:)Dżem...

Dżem z głogu

Dodane przez: emalitowska

Dżem z głogu

Dżem z głogu jest nie tylko bardzo...

Dżem z winogrona

Dodane przez: Gregorhspeed

Dżem z winogron

Z dodatkiem jabłek lub gruszek

Dżem z jarzębiny czerwonej

Dodane przez: jozefkrusa

Dżem z jarzębiny czerwonej

Dżem z jarzębiny nie należy do...