Dżem z truskawek

4.5 (194 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

sezon truskawkowy w pełni więc czas zacząć robić przetwory na zimę.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg truskawek
    800 g cukru
    2 żel-fiksy
    sok z pół cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Dżem z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truskawki 1. Truskawki umyć, pozbawić je szypułek.
  • truskawki 2. Truskawki zasypujemy cukrem i żel-fiksami, poduś lekko widelcem i gotujemy na małym ogniu.
  • dżem truskawkowy 3. w między czasie dodaj sok z cytryny lub plasterki.
  • dżem truskawkowy 4. Gotujemy tak do czasu kiedy dżem zacznie ciemnieć i gęstnieć
  • dżem truskawkowy 5. Gdy dżem już odparuje i stanie się gęsty wyłączamy. Taki dżem można również zmiksować aby był gładki.
  • dżem truskawkowy 6. Przekładamy gorący dżem do wyparzonych słoików za pomocą specjalnego kołnierza lub lejka tak aby nie pobrudzić sobie słoika.
    Tak przygotowany dżem mocno zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. Można go obrócić do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować