Tort czarny bez

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Torcik " bez" no właśnie bez czego, a raczej z czym z czarnym bzem. Sezon na kwiaty czarnego bzu trwa w najlepsze do dlaczego ich nie użyć. Do kremu dodałam syrop z czarnego bzu. Jaki wyszedł, puszysty, rozpływający się, trochę w stanie nieważkości ha. No może nie tak do końca, bo aż tak pijany nie jest. Na moje oko lekko wstawiony i fajnie nasączony.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:

    6 jaj wielkość M
    2/3 szklanki mąki tortowej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    barwnik fioletowy

    krem czarny bez:

    250 g serka mascarpone
    700 ml śmietany kremówki 36 %
    1 łyżeczka żelatyny
    200 ml syropu z czarnego bzu
    80 ml wódka z czarnego bzu
    cukier puder do smaku

    pozostałe:

    150 g czekolady białej
    1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
    beziki do dekoracji
    7 borówek
    kwiatki czarnego bzu

    nasączenie:

    80 ml wódka czarny bez
    120 ml wody przegotowanej zimnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort czarny bez - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, po minucie kolejna łyżka cukru i znowu ubijam i tak do końca cukru. Do masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko, dodaję barwnik w żelu. Mąki przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje go z formy.

    Krem czarny bez:

    Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam, dodaję trochę syropu z bzu, podgrzewam w mikrofali. Żelatynę dodaje do pozostałego syropu. Wstawiam do lodówki do lekkiego stężenia, ale ma być jeszcze płynny. Kremówkę i mascarpone schłodzone przekładam do miski i ubijam na sztywno. 1/3 masy odkładam do posmarowania góry i boków tortu. Nie słodzę śmietany bo syrop jest słodki.
    Do pozostałej śmietany ubitej dodaję syrop lekko tężejący, Saską i mieszam mikserem. Wstawiam do lodówki żeby krem lekko stężał.
    Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny nasączam Saską z wodą, smaruję 1/3 kremu, na to konfitura. Kolejny blat nakładam, nasączam, smaruje kremem z bzu. Układam ostatni blat który też lekko nasączam. Boki i górę tortu smaruję kremem białym który odłożyłam. Wstawiam tort do lodówki.

    Obręcz:

    Czekoladę łamię na kostki i kroje nożem jeszcze. Przekładam do miski suchej i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Z folii bąbelkowej wycinam pasek o szerokości 9 cm wysokość tortu plus 1 cm zapasu i długości obwodu tortu. Folie od strony bąbelek smaruję czekoladą za pomocą pędzelka. Odstawiam na 15 minut aż lekko wyschnie. Przykładam do boku tortu dociskam i wstawiam na 30 minut do lodówki. Z pozostałej czekolady robię tabliczkę z napisem Saska.
    Po wyjęciu z lodówki odrywam folię. Tort dekoruję bezami, borówkami, kwiatkami bzu, tabliczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować