DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM

  • wyświetlono: 39503 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 1

Macie jeszcze dynie? Postanowiłam zrobić dżem z dyni z pomarańczą.Sporo zyskuje na smaku gdy dodamy do niego cynamonu, kardamonu i świeżych ziarenek wanilii. Pomarańcze i cytryny dodadzą mu świeżości i owocowego smaku. Gdy go gotowałam w całym domu pachniało korzennymi przyprawami.

duszek
  • 240min

Składniki

Składniki:

2 kg. dyni (obranej)
4 szt. pomarańczy
1 cytryna
400 g białego cukru
200 g brązowego cukru
otarta skórka z jednej pomarańczy
otarta skórka z jednej cytryny
sok z połowy / całej cytryny
1 laska wanilii
płaska łyżeczki kardamonu
płaska łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM

  • dżem z dyni - dynia pokrojona1. Obrałam ze skóry 2 kilogramowy kawałek dyni.
    Wydrążyłam z niej nasiona. Pokroiłam ją najpierw na mniejsze kawałki
  • dżem z dyni - dynia pokrojona2. a następnie w kostkę.
    Wrzuciłam ją do dużego garnka.
  • 3. Zasypałam ją białym
  • dżem z dyni - dynia z cukrem4. i brązowym cukrem.
  • dżem z dyni - sok z dyni5. Odstawiłam na dwie godziny.
    Po tym czasie dynia puściła sok.
  • cytrusy6. W czasie gdy sobie stała ja zajęłam się cytrusami.
    Wyparzyłam je w gorącej wodzie.
  • otarta skórka z cytrusów7. Obrałam ze skórek.
    Z jednej cytryny i pomarańczy starłam skórkę.
  • cytrusy8. Nie powinno zostać na owocach białych skórek, ponieważ dodają dżemowi goryczki.
  • 9. Pomarańcze pokroiłam na cząstki.
  • cytrusy dynia10. Cytrynę również, pamiętając o dokładnym wyjęciu z niej pestek.
    Następnie owoce pokroiłam w małą kostkę. Dodałam je wraz z sokiem który puściły do dyni.Wcisnęłam też sok z połowy cytryny.
  • przyprawy wanilia11. Z laski wanilii wyjęłam ziarenka.
    Wsypałam startą skórkę z owoców i przyprawy do garnka.
  • dżem z dyni - gotowanie12. Teraz wystarczy wszystko mieszać i gotować bez przykrywki na małym ogniu.
  • dynia gotowanie13. Z biegiem czasu, dynia będzie przybierać konsystencję papki.
    Gotowałam aż płyn odparował.
  • dżem z dyni -  starta dynia14. Gdy dżem z dyni stawał się gęstszy powinno się go coraz częściej mieszać.
    Ja użyłam blendera i zmieliłam wszystko na gładką masę.
    Gotowałam jeszcze wszystko przez jakiś czas do momentu aż stwierdziłam,
    że jego konsystencja jest wystarczająco gęsta.
  • dżem z dyni15. Teraz wystarczy już nakładać gorący dżem z dyni do wyparzonych słoików.
    Można je zagotować.
    Ja je zakręciłam i odstawiłam do góry nogami.
  • dżem z dyni i pomarańczy16. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcipomarańczaDyniadżemPrzetworykonfituradżem z dyni
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z kiwi i pomarańczy

Dodane przez: AnetaSłużałek

Dżem z kiwi i pomarańczy

Bardzo smaczny dżem z kiwi i pomarańczy....

dżem z dyni i pomaranczy

Dodane przez: Agiatis

Dżem z dynią i pomarańczą

Dżem wyszedł aromatyczny, smakował...

Dżem brzoskwiniowy

Dodane przez: nutria

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i goździkami

Pomysł na to, by do brzoskwiń dołożyć...

Dżem z dyni i jabłek

Dodane przez: teresa-kr

Dżem z dyni i jabłek

Kiedy jest dużo jabłek i dynia...

Dżem z pigwy i pomarańczy

Dodane przez: Gregorhspeed

Dżem z pigwy i pomarańczy

Idealny na lekkie śniadanie.

dżem z dyni o smaku pomarańczy

Dodane przez: monika_4466

Dżem z dyni o smaku pomarańczy

Bardzo lubię dynię a ten dżem nie...