DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM

4.94 (188 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób

Macie jeszcze dynie? Postanowiłam zrobić dżem z dyni z pomarańczą.Sporo zyskuje na smaku gdy dodamy do niego cynamonu, kardamonu i świeżych ziarenek wanilii. Pomarańcze i cytryny dodadzą mu świeżości i owocowego smaku. Gdy go gotowałam w całym domu pachniało korzennymi przyprawami.

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki:

    2 kg. dyni (obranej)
    4 szt. pomarańczy
    1 cytryna
    400 g białego cukru
    200 g brązowego cukru
    otarta skórka z jednej pomarańczy
    otarta skórka z jednej cytryny
    sok z połowy / całej cytryny
    1 laska wanilii
    płaska łyżeczki kardamonu
    płaska łyżeczka cynamonu
    płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.94 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Dżem z dyni i pomarańczy z wanilią i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dżem z dyni - dynia pokrojona 1. Obrałam ze skóry 2 kilogramowy kawałek dyni.
    Wydrążyłam z niej nasiona. Pokroiłam ją najpierw na mniejsze kawałki
  • dżem z dyni - dynia pokrojona 2. a następnie w kostkę.
    Wrzuciłam ją do dużego garnka.
  • 3. Zasypałam ją białym
  • dżem z dyni - dynia z cukrem 4. i brązowym cukrem.
  • dżem z dyni - sok z dyni 5. Odstawiłam na dwie godziny. Po tym czasie dynia puściła sok.
  • cytrusy 6. W czasie gdy sobie stała ja zajęłam się cytrusami. Wyparzyłam je w gorącej wodzie.
  • otarta skórka z cytrusów 7. Obrałam ze skórek. Z jednej cytryny i pomarańczy starłam skórkę.
  • cytrusy 8. Nie powinno zostać na owocach białych skórek, ponieważ dodają dżemowi goryczki.
  • 9. Pomarańcze pokroiłam na cząstki.
  • cytrusy dynia 10. Cytrynę również, pamiętając o dokładnym wyjęciu z niej pestek. Następnie owoce pokroiłam w małą kostkę. Dodałam je wraz z sokiem, który puściły do dyni. Wcisnęłam też sok z połowy cytryny.
  • przyprawy wanilia 11. Z laski wanilii wyjęłam ziarenka. Wsypałam startą skórkę z owoców i przyprawy do garnka.
  • dżem z dyni - gotowanie 12. Teraz wystarczy wszystko mieszać i gotować bez przykrywki na małym ogniu.
  • dynia gotowanie 13. Z biegiem czasu, dynia będzie przybierać konsystencję papki. Gotowałam aż płyn odparował.
  • dżem z dyni -  starta dynia 14. Gdy dżem z dyni stawał się gęstszy powinno się go coraz częściej mieszać. Ja użyłam blendera i zmieliłam wszystko na gładką masę. Gotowałam jeszcze wszystko przez jakiś czas do momentu aż stwierdziłam, że jego konsystencja jest wystarczająco gęsta.
  • dżem z dyni i pomarańczy 15. Smacznego!
  • dżem z dyni 16. Teraz wystarczy już nakładać gorący dżem z dyni do wyparzonych słoików. Można je zagotować. Ja je zakręciłam i odstawiłam do góry nogami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować