dynia z jabłkiem i galaretką na zimę w słoiku...

4.98 (150 ocen)

  • Łatwy

taką dynię lubimy do naleśników, przekładania i pieczenia ciast, do tostów i bułek z masłem.....POLECAM.... - w tej wersji "dynia al dente" SMAKUJE JAK ANANAS....SMACZNEGO!!

  • Łatwy

Składniki:

  • - dynia starta w robocie: 1 sztuka
    - jabłka starte w robocie: 2 kilogramy
    - cukier: 3 szklanki
    - kwasek cytrynowy: 4 łyżeczki
    - woda: 3 szklanki
    - galaretka dowolna: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

4.98 (150 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dynia z jabłkiem i galaretką na zimę w słoiku... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap przygotowania 1. * dynię około 5 kg obrać ze skóry i usunąć pestki
    * kawałki dyni zetrzeć w robocie na grubych oczkach razem z jabłkami
  • etap przygotowania 2. * włożyć do dużego garnka - wlać 3 szklanki wody i zagotować co jakiś czas mieszając

    * gotować około 20 minut pod przykryciem - mieszając - my lubimy dynię 'al dente', nie rozgotowaną, taką do chrupania
  • etap przygotowania 3. * po tym czasie dzielę zawartość garnka na 3 porcje i do każdej dodaję inny smak galaretki - dodałam brzoskwiniowa, agrestowa, truskawkowa

    * wsypać cukier, kwasek i jeden ze smaków galaretki
  • etap przygotowania 4. * z 5 minut na większym ogniu gotować cały czas mieszając
  • etap przygotowania 5. * gorącą dynię przekładać do czystych słoików i mocno zakręcić

    * pasteryzować słoiki około 5 minut - stawiając je zakrętkami na dnie garnka
  • gotowe słoiki z dynią jabłkową galaretkową 6. * wyjąć z garnka i też słoiki postawić na zakrętkach do wystudzenia

    * słoiki schować w ciemne, chłodne miejsce stawiając już normalnie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować