gruszki w słoiku na zimę

4.48 (190 ocen)

mam wiele przetworów ale do tej pory nie miałam czasu wklepać przepisów- więc robię to teraz :)

Składniki:

  • gruszki ( najlepiej dużo)
    słoiki

    syrop: na 5 l. wody 1 kg cukru. jak ktoś lubi może dodać goździki.
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Syropy

Gruszki w słoiku na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. gruszki klapsy na pół zielone umyj, osusz i przekrój na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. połówki ułożyć w słoiku dokładnie ścisło ale nie upychać na siłę. tak przygotowane słoiki zalać syropem. zakręcić i pasteryzować 5 min w porywach do 7 min ale nie dłużej bo będą klapciuchy a nam zależy na twardych ścisłych żeby zimą przypomnieć sobie smaki lata. syrop: na 5 l. wody 1 kg cukru. jak ktoś lubi może dodać goździki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować