Teraz jest czas na cytryny, skórka cieniutka, soczyste i aromatyczne. Nawet cena jest ok;) Tak więc warto je zamknąć w słoiku i cieszyć się nimi zimą w gorącej i pachnącej herbacie.
40 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
✔7 cytryn
✔1/2 kg. cukru
✔1/2 l. wody
✔3 gwiazdki anyżu
✔2 laski cynamonu
✔1/2 łyżeczki kardamonu
✔10 goździków
✔3-4 cienkie plasterki imbiru
Cytryny w syropie, słoiku na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny umyć, sparzyć. Pokroić w cienkie plasterki- usunąć pestki. Ułożyć jeden na drugim w wyparzonych słoikach. Z podanych składników zrobić zalewę- zagotować. Zalać cytryny, zakręcić. Pasteryzować 15 min.
Komentarze