Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami

4.94 (145 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dynia pieczona jest pyszna. Bardzo mięciutka i ziołowa. Można posolić ją do smaku. Taka dynia może być dodatkiem do drugiego dania lub bazą do zupy czy past. Upieczona z czosnkiem będzie wyjątkowo aromatyczna. Przed podaniem czosnek i dynie obieramy z łupin. Warto upiec taką dynię.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • połówka średniej dyni
    kilka ząbków czosnku
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    bazylia suszona według uznania
    rozmaryn suszony według uznania
    tymianek suszony według uznania
Wystaw ocenę:

4.94 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dodatki

Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię dokładnie myjemy i osuszamy, usuwamy pestki, kroimy w paski.
  • 2. Pokrojoną dynię układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, miedzy dynią układamy nieobrane ząbki czosnku, oprószamy ziołami i skrapiamy oliwą.
  • 3. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości około 30 minut. Czas pieczenia zależy od tego jaki rodzaj mamy dyni i jak ona jest duża.
  • 4. Tak upieczona dynia jest gotowa do podania. Przed podaniem można udekorować świeżymi gałązkami ziół.

Porady

Porcja dla 4 osób. Użyłam dyni hokkaido. Przed podaniem upieczoną dynię i czosnek obieramy z łupin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Dynia Warzywa Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować