Pieczona dynia hokkaido

4.94 (161 ocen)

  • 35 min

Pyszna, szybka i zdrowa przekąska. Z upieczonej dyni można przygotować wspaniałą zupę krem.

  • 35 min

Składniki:

  • 1/2 dyni hokkaido
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    szczypta świeżo zmielonego pieprzu
    sól morska do smaku
Wystaw ocenę:

4.94 (161 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczona dynia hokkaido - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię dobrze umyć, ponieważ będzie pieczona ze skórką, przekroić na pół.
    Łyżką wydrążyć gniazdo nasienne.
    Miąższ pokroić w plastry o grubości około 2 cm.
    Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać tymianek, pieprz i sól, zalać oliwą i wymieszać.
    Marynatą posmarować kawałki dyni, ułożyć je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez 15-20 minut – nie za długo, bo dynia błyskawicznie robi się kremowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Dynia Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować