Jabłecznik z malinami i bezą

  • wyświetlono: 883 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Smakowite połączenie jabłek i malin w puszystym biszkopcie, zwieńczone słodkimi bezami. Ciasto nieco pracochłonne, ale efekt na pewno zaskoczy gości :)

IMG_1607 — kopia
  • 15 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Składniki:
biszkopt: 5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa jabłkowa: 1 kg jabłek
2 budynie śmietankowe
łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
masa malinowa: 300g malin
300 ml śmietany 30 proc.
2 galaretki malinowe
bezy: 3 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
poncz: 1 szklanka naparu z herbaty z cukrem i cytryną

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik z malinami i bezą

  • 1. Biszkopt: białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy. Całość wymieszaj i przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy, o wym.24/24 cm. Piecz 30-40 minut w 180 st. Wystudź.
  • 2. Beza: na papierze do pieczenia odrysuj kształt formy o śr.24 cm. Ubij białka na sztywno, dodając po łyżce cukru, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj niewielkie beziki jeden przy drugim, na odmierzonym papierze. Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st., następnie zmniejsz temperaturę  do 120 st (termoobieg) i susz przez ok.1,5 godz, lub do momentu, kiedy beza na zewnątrz będzie krucha, w środku delikatnie miękka. Bezę pozostaw w uchylonym piekarniku.
  • Jabłecznik z malinami i bezą3. Masa jabłkowa: jabłka umyj, pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubym oczku. Przełóż na patelnię, podlej niewielką ilością wody. Dodaj sok z cytryny, cukier waniliowy i cynamon. Jabłka chwilę podduś, od czasu do czasu mieszając. Budynie wymieszaj w połowie szklanki wody i zalej jabłka. Dokładnie wymieszaj, odstaw.
  • 4. Masa malinowa: maliny przełóż do garuszka, zalej odrobiną wody i podrzewaj, póki się nie rozpadną. Do gorących wlej śmietankę, a następnie galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lekkiego stężenia.
  • 5. Zimny biszkopt przekrój na pół. Dolny blat naponczuj i włóż do foremki. Wyłóż masę jabłkową, a na to naponczowany drugi biszkopt. Na wierzch wylej teżejącą galaretkę malinową i delikatnie zsuń z papieru bezę. Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkaMalinydo kawydo herbatyna imprezęowoce sezonowena Komuniębiszkopt przekładanyna słodki deser

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z rabarbarem i bezą

Dodane przez: bogusia82

Ciasto z rabarbarem i bezą

Proste ciasto na kruchym spodzie...

plesniak z jagodami

Dodane przez: Bożena Z.

Kruche ciasto z jagodami i bezą

..czyli plesniak ..tym razem...

Ciasto z agrestem i bezą

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto z agrestem i bezą

Słodko kwaśne kruche ciasto z agrestem...

SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ - NAJLEPSZA!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ - NAJLEPSZA!

Choć wiosna i lato to nie są typowo...

Jabłecznik z budyniem i migdałami

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Jabłecznik z budyniem i migdałami

Kruchy jabłecznik z budyniem, rodzynkami...

kokosowiec

Dodane przez: klementynka

kokosowiec- ciasto kokosowe z bezą i mascarpone

Jeśli tak jak ja lubicie kokos...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE