Jabłecznik z malinami i bezą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smakowite połączenie jabłek i malin w puszystym biszkopcie, zwieńczone słodkimi bezami. Ciasto nieco pracochłonne, ale efekt na pewno zaskoczy gości :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    biszkopt: 5 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa jabłkowa: 1 kg jabłek
    2 budynie śmietankowe
    łyżeczka cynamonu
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka soku z cytryny
    masa malinowa: 300g malin
    300 ml śmietany 30 proc.
    2 galaretki malinowe
    bezy: 3 białka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    poncz: 1 szklanka naparu z herbaty z cukrem i cytryną
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Jabłecznik z malinami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy. Całość wymieszaj i przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy, o wym.24/24 cm. Piecz 30-40 minut w 180 st. Wystudź.
  • 2. Beza: na papierze do pieczenia odrysuj kształt formy o śr.24 cm. Ubij białka na sztywno, dodając po łyżce cukru, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj niewielkie beziki jeden przy drugim, na odmierzonym papierze. Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st., następnie zmniejsz temperaturę  do 120 st (termoobieg) i susz przez ok.1,5 godz, lub do momentu, kiedy beza na zewnątrz będzie krucha, w środku delikatnie miękka. Bezę pozostaw w uchylonym piekarniku.
  • Jabłecznik z malinami i bezą 3. Masa jabłkowa: jabłka umyj, pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubym oczku. Przełóż na patelnię, podlej niewielką ilością wody. Dodaj sok z cytryny, cukier waniliowy i cynamon. Jabłka chwilę podduś, od czasu do czasu mieszając. Budynie wymieszaj w połowie szklanki wody i zalej jabłka. Dokładnie wymieszaj, odstaw.
  • 4. Masa malinowa: maliny przełóż do garuszka, zalej odrobiną wody i podrzewaj, póki się nie rozpadną. Do gorących wlej śmietankę, a następnie galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lekkiego stężenia.
  • 5. Zimny biszkopt przekrój na pół. Dolny blat naponczuj i włóż do foremki. Wyłóż masę jabłkową, a na to naponczowany drugi biszkopt. Na wierzch wylej teżejącą galaretkę malinową i delikatnie zsuń z papieru bezę. Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować