Smakowite połączenie jabłek i malin w puszystym biszkopcie, zwieńczone słodkimi bezami. Ciasto nieco pracochłonne, ale efekt na pewno zaskoczy gości :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
biszkopt: 5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa jabłkowa: 1 kg jabłek
2 budynie śmietankowe
łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
masa malinowa: 300g malin
300 ml śmietany 30 proc.
2 galaretki malinowe
bezy: 3 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
poncz: 1 szklanka naparu z herbaty z cukrem i cytryną
Jabłecznik z malinami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy. Całość wymieszaj i przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy, o wym.24/24 cm. Piecz 30-40 minut w 180 st. Wystudź.
2.Beza: na papierze do pieczenia odrysuj kształt formy o śr.24 cm. Ubij białka na sztywno, dodając po łyżce cukru, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj niewielkie beziki jeden przy drugim, na odmierzonym papierze. Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st., następnie zmniejsz temperaturę do 120 st (termoobieg) i susz przez ok.1,5 godz, lub do momentu, kiedy beza na zewnątrz będzie krucha, w środku delikatnie miękka. Bezę pozostaw w uchylonym piekarniku.
3.Masa jabłkowa: jabłka umyj, pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubym oczku. Przełóż na patelnię, podlej niewielką ilością wody. Dodaj sok z cytryny, cukier waniliowy i cynamon. Jabłka chwilę podduś, od czasu do czasu mieszając. Budynie wymieszaj w połowie szklanki wody i zalej jabłka. Dokładnie wymieszaj, odstaw.
4.Masa malinowa: maliny przełóż do garuszka, zalej odrobiną wody i podrzewaj, póki się nie rozpadną. Do gorących wlej śmietankę, a następnie galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lekkiego stężenia.
5.Zimny biszkopt przekrój na pół. Dolny blat naponczuj i włóż do foremki. Wyłóż masę jabłkową, a na to naponczowany drugi biszkopt. Na wierzch wylej teżejącą galaretkę malinową i delikatnie zsuń z papieru bezę. Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Komentarze