Kruche ciasto z serem i malinami

4.49 (192 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dla smakoszy sernika gotowanego, malin i kruchego ciasta. Piekłam już to ciasto z jabłkami i truskawkami, ale z malinami jest równie pyszne. Polecam :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    250 g masła
    3 żółtka
    1 jajko
    1,5 szklanki cukru pudru
    1-2 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    masa serowa: 1 kg sera 3-krotnie mielonego ( u mnie z wiaderka)
    3 jajka
    150 g masła
    1 szklanka cukru
    1 op. cukru waniliowego (16g)
    2 budynie śmietankowe
    200 g mleka
    kilka kropel aromatu śmietankowego
    ponadto: 600 g malin
    2 galaretki malinowe
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto z serem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka, cukier, jajko, śmietanę i posiekane masło. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Ciasto podziel na cztery części. Dwie z nich dokładnie połącz z kakao. Ponownie masz uzyskać cztery kule ( 2 jasne i 2 kakaowe). Ciasta chłodź godzinę w lodówce.
  • 2. Masa malinowa: maliny (jeśli mrożone, nie ma konieczności odmrażania) przełóż na patelnię i podlej szklanką wody. Chwilę podduś, aby maliny puściły sok. Galaretki rozpuść w połowie szklanki gorącej wody i zalej truskawki. Odstaw do przestygnięcia i lekkiego stężenia malin.
  • 3. Jasnym, schłodzonym ciastem wylep dno foremki ( o wym.25/25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp bułką tartą i wyłóż połowę tężejących malin. Na wierzch malin zetrzyj jedną część kakaowego ciasta. Ciasto piecz ok.20 minut w 180 st. Tak samo przygotuj drugie ciasto.
  • 4. Masa serowa: w garnku rozpuść masło, cukier i cukier waniliowy. Dodaj ser, aromat śmietankowy, wbij jajka i energicznie wymieszaj podgrzewając. Na końcu połącz z budyniem wymieszanym mleku. Chwilę podgotuj na małym ogniu, aby masa była gęsta. Odstaw.
  • 5. Jedne ciasto przełóż do blaszki, wylej jeszcze gorący, gotowany sernik. Na nim delikatnie wyłóż drugie ciasto z malinami. Wstaw do lodówki na 2-3 godz.(a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować