Dwukolorowe ciasteczka ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło (o temperaturze pokojowej) rozetrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodać jajko, proszek do pieczenia i mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Oba ciasta rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,3cm. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne, delikatnie docisnąć i zawinąć w roladę. Roladę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie pokroić roladę na kawałki/ślimaczki o grubości około 1cm. Ślimaczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie (około 2cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Smacznego :)
Komentarze