Dwukolorowe ciasteczka ślimaczki

4.46 (150 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kolejny przepis na ekspresowe ciasteczka, które robią się błyskawicznie a znikają jeszcze szybciej. Ciastka są kruche i bardzo smaczne. Polecam :)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 220g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 75g miękkiego masła
    – 55g cukru
    – 1 jajko
    – ekstrakt wanilii wg smaku
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    – 2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.46 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Dwukolorowe ciasteczka ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło (o temperaturze pokojowej) rozetrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodać jajko, proszek do pieczenia i mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
    Oba ciasta rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,3cm. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne, delikatnie docisnąć i zawinąć w roladę. Roladę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie pokroić roladę na kawałki/ślimaczki o grubości około 1cm. Ślimaczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie (około 2cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować